A leves, ami még a zellert nem kedvelőket is meggyőzi
Adag 3adag
Hozzávalók
1 dbközepes zellergumó
2dbérett körte
1/2fejlilahagyma
1ekolívaolaj
0,5–1dl száraz fehérbor(opcionális)
2gerezdfokhagyma
1literzöldségalaplé(ha nincs, vízzel pótolható, vagy fele alaplé–fele víz is tökéletes)
200mlnövényi tejszín
1/4dbfrissen reszelt szerecsendió
1kkkurkuma(opcionális)
1/4dbcitrom leve és héja
2tksó(kóstolás alapján)
1tkbors
Elkészítés
Zellert meghámozzuk és felkockázzuk. A körtéket megmossuk és kockázzuk. (itt tényleg legyen érett, édesebb fajta körte)
A lilahagymát, fokhagymát és a felkockázott zellert olívaolajon néhány percig pirítom, hogy kicsit karamellizálódjanak és elveszítsék a nyers zelleres ízt.Felöntöm 0,5–1 dl száraz fehérborral, majd pár perc alatt elforralom az alkoholt.
Hozzáadom a felkockázott körtét, és fűszerezem: só, bors, frissen reszelt szerecsendió és egy csipet kurkuma.Felöntöm alaplével (vagy alaplé + víz keverékével), majd közepes lángon 25–30 perc alatt puhára főzöm.
Krémesre turmixolom, végül hozzákeverem a növényi tejszínt, reszelt citrom héját és levét. Forralhatunk rajta még egyet, de akár már így is fogyasztható.Pirított magvakkal tálaljuk. Remekül áll neki a pirított mandula vagy a tökmag is.
Extra tipp
A körtét akár almára is cserélheted, az is ad egy édeskés, karakteres ízvilágot.