200gkókuszkonzerv(bármilyen növényi tej is lehet, de ezzel krémesebb lesz)
1csomagvaníliás eritrit(Dr. Oetker Vanillin Zero Sweetener 8 g)
1csipetsó(kihozza az édes ízeket)
1tkfahéj
2ekvaníliás vegan fehérjepor
30gmák(amennyit felvesz)
3cseppcitromlé(ízlés szerint több)
Elkészítés
Köles főzése, ízesítése:A kölest tedd fel főni elsőként a vízzel, majd ha már magába szívta a folyadékot öntsd rá a kókusztejet és főzd tovább kb. 15 perc, amíg krémes állagú lesz.Főzés közben mehet hozzá az édesítő (vagy méz), és fahéj.Picit lefedve állni hagyjuk. Kb. 10 perc után átkeverjük és kihűtjük. Amikor már langyos mehet bele a fehérjepor és a citromlé. Jól keverjük el és ha nagyon masszívnak találjuk egy evőkanál vízzel lehet könnyíteni rajta. Ragacsos állagot kell kapjunk, amit tudunk majd formázni.
Formázás, forgatás:Vizes kézzel golyókat formálunk belőle, majd darált mákba forgatjuk. (itt lehet akár dió, mandula vagy gríz is.)12-15 darab jön ki belőle, attól függ mekkora golyót formázol.
🍒 Meggymártás hozzávalók:– 200 g fagyasztott vagy friss meggy– 1-2 ek eritrit (ízlés szerint)– 1 tk friss citromlé– 1/2 tk fahéj– vanília aroma– 1 tk keményítő + 2 ek víz (sűrítéshez – elhagyható, ha sűrűre főzöd vagy kiegészítheted keményítő helyett 1-2 kanál chia maggal, attól is sűrűbb állaga lesz)Elkészítés:A meggyet kevés vízzel és eritrittel főzd össze pár percig.Add hozzá a citromlevet és fahéjat.Ha szükséges, sűrítsd a keményítős vízzel, vagy chia maggal majd főzd 1-2 percig, míg besűrűsödik. Tálald langyosan a gombócok mellé.
Extra tipp
🌙 Tudtad? A meggy természetes melatoninforrás A meggy nemcsak frissítően savanykás és antioxidánsokban gazdag, hanem természetesen tartalmaz melatonint – azt a hormont, ami segíti az alvás-ébrenlét ciklusunk szabályozását.