Krémes sütőtökös rizottó – az ősz utolsó nagy kedvence
Adag 2adag
Elkészítés ideje 35 percperc
Hozzávalók
200grizottó rizs
250gsütőtök
1dbkicsi lilahagyma(lehet vörös is)
2gerezdfokhagyma
500mlalaplé
2ek olívaolaj (vagy kókuszolaj)
150mlkókusztejszín
100mlszáraz fehérbor
1tkkakukkfű
1tkrozmaring
2tksó
1tkbors
1/4tkszerecsendió
1/2tkkurkuma(opcionális)
1eknövényi vaj(opcionális)
Elkészítés
A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, majd sóval és egy kevés olajjal 180°C-on kb. 20 percig süsd puhára, míg enyhén karamellizálódik.Az alaplevet készítheted kockából is, akkor ezt is ezen a ponton tedd meg.
Egy lábasban melegítsd fel a 2 evőkanál olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, majd párold üvegesre. Mehet bele a zúzott fokhagyma is, 1 perc pirítás után.
Add hozzá az rizst, és kevergesd 1–2 percig, míg a rizsszemek kissé áttetszővé válnak. Ekkor öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután kezd el adagolni a meleg alaplevet, egy merőkanálnyit egyszerre. Mindig csak annyit adj hozzá, amennyit a rizs fel tud szívni, és folyamatosan kevergesd.
Amíg fő a rizs, vedd ki az elkészült sütőtököt, és a kókuszkrémmel mixeld krémesre. (ha előző nap már elkészíted a tököt gyorsíthatsz a folyamaton)Amikor már a rizs majdnem kész (kb. 15-18 perc), add hozzá a sült sütőtököt és a fűszereket.
Kapcsold le a tüzet, és keverd bele a növényi vajat (vagy extra olívaolajat). Ha szeretnéd, adhatsz hozzá egy evőkanál sörélesztőpelyhet is, ami sajtos ízt ad a rizottónak.
Kanalazd a rizottót tányérba, a tetejére helyezz díszítésként sült gomba szeleteket vagy pirított tökmagot és egy kis kakukkfüvet.
Extra tipp
Ez a rizottó csodásan működik maradékként is, de ha kicsit megszáradna másnapra, adj hozzá egy kevés zöldséglevet vagy vizet, hogy újra krémes legyen.