Besamel:Felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet és fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet.Amikor már csomómentes, krémes az állaga fűszerezzük.Amíg elkészítjük a ragut pihentetjuk, ilyenkor tovább sűrűsödik még az álllaga.
Ragu:A zöldségeket (répa, zeller, hagyma) apírtóba téve apró darabokra daráljuk, majd egy kevés kókuszolajon elkezdjük pirítani. Amikor már elkezd barnulni jöhet a paradocsom és kb 1 dl víz. Átkeverjük és lefedve pároljuk pár percig. Ezután jöhetnek a fűszerek és alapos keverés után hozzáadjuk a húst. Jól széttörjük fakanállal és összeforgatjuk a raguval. Fehéredésig pirítjuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a sűrűségétől függően egy kevés vizet is. Lefedve, néha megkeverve 20-25 percig főzzük. Kóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük.
Összeállítás:Egy hőálló tál alljára teszünk 5-6 kanállal a raguból, majd ezt követi a tészta (mérettől függően, hogy lefedje a ragut), ha megvagyunk rákenjük a besamel 1/3 részét. Innen kezdjük újra a raguval, majd a tészta helyett cukkini szeletekkel folytatjuk. A cukkinit hosszában végony szeletekre vágjuk és így tesszük rá a húsra. Kevés sóval meghitjük, majd ismét a besamel következik. Lezárjuk a tetejét tésztával és erre kanalazzuk az összes maradék ragut.Tetejét cukkini szeletekkel zárjuk, amire egy kis sózás utan a maradék besamel került. Ezután már csak a reszelt növényi sajttal koronázzuk meg, amiből sosem lehet túl sok.
Sütés:180°C-on 35-40 percig alsó-felső módban sütjük. Sajnos a növényi sajtok sosem lesznek aranybarnák, de ha már egy kicsit barnult és elolvadt a sajtunk akkor jó úton járunk.
Extra tipp
✨ Ha teljesen vegán változatot készítenél, hús helyett fűszeres vöröslencse raguval is fantasztikusan működik.