Padlizsános-paradicsomos tészta: egyszerű, mégis különleges
Adag 2adag
Sütési idő 15 percperc
Elkészítés ideje 33 percperc
Hozzávalók
1dbközepes padlizsán
2-3gerezdfokhagyma
2eknövényi vaj vagy olívaolaj
250gdarabolt paradicsom(friss vagy konzerv)
1dlszáraz fehérbor
200gtészta(gluténmentes, zöldség alapú, durum)
1tksó
1tkbors
1tkbazsalikom(száraz vagy friss)
1/2tkédesítő(nálam kókuszvirág cukor)
1/2tkkurkuma(opcionális)
1tkvega cream(növényi tejszín vagy tejföl) - opcionális
80gtonhalkonzerv(opcionális)
vegan parmezán(vagy növényi sajt) - opcionális
Elkészítés
A padlizsánt vágd közepes kockákra, enyhén sózd meg, és hagyd állni kb. 10 percet. Itasd le róla a levet.Terítsd sütőpapírra, locsold meg kevés olívaolajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg megpirul.Tegyél fel sós vizet főni a tésztának.
Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat vagy hevíts olívaolajat. Add hozzá a fokhagymát, és röviden pirítsd meg, amíg illatozni kezd.Öntsd bele a sült padlizsánt, karvard át, majd öntsd fel a borral. Hagyd, hogy néhány perc alatt elpárologjon az alkohol, csak az íze maradjon meg.Add hozzá a darabolt paradicsomot, édesítőt, fűszereket és főzd 10–15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Ha szeretnéd kicsit lágyítani a paradicsom savasságát, adj hozzá 1 teáskanál vega cream-et.
Főzd meg a tésztát a csomagolás szerint, majd forgasd össze a szósszal.Ha szeretnéd, keverj hozzá egy tonhalkonzervet, majd tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal, növényi sajttal vagy locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal.
Extra tipp
✨ Titkos koronája a tésztának – egyszerűen összeőrlöd a kesudiót, sörélesztőpelyhet, fokhagymaport és sót vagy füstsót, és már kész is a különleges, selymes vegan parmezán.