Puha és illatos: glutén-, tej- és tojásmentes répatorta
Adag 6adag
Sütési idő 25 percperc
Elkészítés ideje 45 percperc
Hozzávalók
2tkutifűmaghéj
1/2tklenmag
1,5 dlvíz
135gsárgarépa(kb 2 közepes)
75grizsliszt
75gzabliszt(vagy darált zabpehely)
30gdarált dió
1 1/2dbbanán
80mlnarancslé
80mkmandulatej
1tkvanilia aroma
1csomagvanilin zero(vagy több aroma és sima eritrit)
1tksütőpor
1tkszódabikarbóna
2tkfahéj
1tkszerecsendió
1/2tkőrölt szegfűszeg
1ekméz(elhagyható, banán édességétől is függ)
Öntet
75gkesudió
180gkókuszjoghurt
20gvaníliás fehérjepor
1tkfahéj
Elkészítés
Áztassuk be a kesudiót annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk pihenni legalább egy órán át, vagy amíg a süteményünk szobahőmérsékletűre hűl.Közben készítsük elő az utifűmaghéjat és a lenmagot is. Ezeket is áztassuk be vízbe, és hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Fontos, hogy pár percenként keverjük át, hogy elkerüljük a csomósodást.Melegítsük elő a sütőnket 180°C-ra.
Reszeljük le a répát, nyomkodjuk össze villával a banánt. Keverjük a nedves hozzávalókat a masszához. Majd amikor már kellően gumis állagú az áztatott utifű, keverjük hozzá.A szilárd hozzávalókat egy külön tálban keverjük össze, adjuk hozzá a fűszereket és egy kis csipet sót is.Végül a teljes masszát keverjük egybe és egy sütőpapírral bélelt kenyérformába töltsük.180°C-on 25-30 percig sütjük.
Öntet:Öntsük le a vizet a kesudióról, majd tegyük egy késes aprítóba. Adjuk hozzá a joghurtot, fehérjét, fahéjat és turmixoljuk krémes masszává.Ezt a krémet kicsit pihentethetjük a hűtőben, majd a már kihűlt sütemény tetejére kenjük. Fontos, hogy melegen könnyen folyóssá válhat a tetején, de ha nem tudjuk megvárni, a felvágott szeletre is önthetjük. 😊
Dízsítés:- Tehetünk sütés előtt akár a tetejére egész dió darabokat is, ha a krémet csak öntetként használjuk a szeleteken- Szórhatunk a krém tetejére extra fahéjat, esetleg étcsoki darabokat
Extra tipp
✨ Kiegészíthetjük a masszát vörösáfonyával is, remekül összhangot alkot az édeskés-savanykás ízvilágával.