Néha jól esik egy olyan étel, ami egyszerre melengető és frissítő, fűszeres és lágy – pont, mint ez a curry egy üde, savanykás szósszal kiegészítve.
A meleg, gazdag ízű főfogás mellé most egy lime-os, enyhén csípős mangószósz is készült, hogy kiegyensúlyozza a tányéron az ízeket és egy kis nyári frissességet csempésszen az étkezésbe. 🥭
Egyszerű alapanyagok, tudatos összeállítás, mégis izgalmas és tápláló végeredmény.
Ez az étel tökéletes példája annak, hogyan lehet egy hétköznapi ebéd vagy vacsora is élményteli – mindenféle bonyolítás nélkül. ☀️

Zöldséges curry quinoával és mangó szósszal
Hozzávalók
Curry
- fél db közepes cukkini
- 2 db sárgarépa (ha nagyobb akkor lehet 1 db is)
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db szárzeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g füstölt tofu
- 1 ek olíva olaj
- 250 g kókusztejszín (ha szószosabban szereted tehetsz többet is)
- 1 tk kurkuma
- 1 tk koriander
- 3 tk curry por
- 1 tk bors
- 1 tk só
- 5-6 csepp lime (kb fél lime fele)
Mangó szósz
- 1 db mangó
- 1/2 kk chili
- 1/2 db lime
- 1 ek kókusztejszín
Quinoa
- 100 g quinoa
- 100 ml alaplé (vízzel helyettesíthető, ebben ez esetben fűszerezd sóval, akár vegetával)
- 150 ml víz
Elkészítés
- Curry:Mossuk meg és kockázzuk fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a többi zöldséget, és egy kevés vizet, lefedve pároljuk puhára. Eközben a felkockázott tofut pirítsuk aranybarnára az air fryer-ben (kb. 5-8 perc).A puha zöldségeket fűszerezzük, öntsük fel a kókusztejjel, majd adjuk hozzá a sült tofut is. Pár percig forraljuk össze, majd a hőt elzárva, fedő alatt pihentessük 5-10 percig. Tálalás előtt friss lime levével ízesítsük, és keverjük át.
- Quinoa:Quinoa átmosása: Egy szűrőben alaposan öblítsd át a quinoát meleg vízzel. Ez segít eltávolítani a külső réteget (szaponint), ami enyhén keserű ízt adhat.Egy közepes lábasban forrald fel az alaplevet (vagy sós vizet), Add hozzá az átmosott quinoát és ha újra felforr keverd át.Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, fedd le, és főzd 15 percig, amíg a víz teljesen felszívódik.Vedd le a tűzről, tartsd lefedve még 5 percig, majd egy villával óvatosan lazítsd fel a szemeket.
- Mangó szósz:A mangót darabold fel, és tedd az aprítóba.Add hozzá a lime levét, a chilit, ha nem elég édes számodra a mangó egy kis mézet is.Turmixold simára – ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet, amíg selymes, öntetszerű állagot kapsz.Kóstold meg, és igazíts az ízeken: ha erősebben csípősre szeretnéd, mehet bele több chili, ha frissebbre, egy kis extra lime.
- Tálalás:Az elkészült ételeket halmozd egymás mellé egy tányérra, vagy tálalhatod akár külön tálkákban is a curryt. Bátran cseréld le a quinoát rizsre, vagy bármilyen más köretre – szabd teljesen a saját ízlésedre a tálalást!Meglocsolhatod a tetejét is extra lime cseppekkel, friss korianderrel.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!