Létezik olyan süti, ami egyszerre krémes, melengető, csokis és mégis könnyű?
Igen: ez az édesburgonyás brownie pontosan ilyen. Tápanyagban gazdag összetevőkkel, glutén- és tejmentesen készül, és annyira finom, hogy senki nem hiszi el miből készült. 🍫
Ez az édesség egy igazi léleksimogató, amikor szükség van egy kis belső ölelésre – vagy csak valami puha, csokis kényeztetésre a nehezebb napjaidon egy tea vagy kávé mellé.

Édesburgonyás brownie
Hozzávalók
- 400 g édesburgonya (kb 2db közepes méretű)
- 1 ek glicin (elhagyható, de segít az édes íz elérésében)
- 2 adag csokis kollagénpor (lehet akár növényi ferhérje is)
- 2 ek mandulakrém (lehet mogyoróvaj is)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 30 ml olvasztott kókuszolaj
- 1 csipet só (kihozza az édes ízeket)
- 1/2 csomag sütőpor (lehet ez is gluténmentes)
- 1 tk vanília aroma
- 60 g étcsokoládé darabolva (vagy amennyi éppen jólesik)
- 1-2 ek víz (ha nem elég ragacsos, keverhető adj hozzá vizet is)
- 1 tk fahéj
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés), és bélelj ki egy kenyérformát sütőpapírral.
- Édesburgonya sütésére/puhítására két opciót is hoztam:Mikróban, gyorspuhítás: – Hámozd meg az édesburgonyát. – Tekerd be egyenként őket enyhén benedvesített papírtörlőbe. – Mikrózd 800–900 W-on körülbelül 5-8 percig, vagy amíg teljesen megpuhul.Sütőben, kockákra vágva: – Hámozd meg, vágd közepes méretű kockákra (kb. 3 cm). – Locsold meg egy kis mézzel, szórd meg fahéjjal és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. – 200°C-on (alsó-felső) süsd 25-30 percig, amíg puha és picit megpirult.Én most a sütős verziót használtam, mert édesebb, karamellizált ízű eredményt kaphatunk.
- A sült édesburgonyát alaposan törd pépesre egy villával, majd add hozzá a mandulakrémet, kollagént, glicint, kakaóport, sütőport, sót, vaníliát és a vizet. Keverd össze az egészet, amíg sima és homogén masszát nem kapsz.A cél egy sűrű, de könnyen kenhető állag elérése. Amennyiben túl sűrűnek találod, adj hozzá még 1-2 teáskanál vizet.
- Öntsd sütőpapírral bélelt formába, és szórd meg csokidarabokkal.
- Sütés:Süsd 20–25 percig, majd hagyd teljesen kihűlni – úgy lesz igazán szaftos.
- Tálalás:Másnapra még csokisabb lesz az élmény! Akár egy mentes vanília fagyival is feldobhatod a végeredményt. 🍦
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!