Ropogós nyáritekercs – garnélával és friss zöldségekkel töltve 🍤

Ki ne imádná a vietnámi éttermek ikonikus tekercseit? 🌯

A friss, zöldfűszeres nyári tekercs a könnyedség megtestesítője, míg a roppanós tavaszi tekercs a tökéletes kényeztetést ígéri. De mi van akkor, ha az ízélményért cserébe nem akarunk nehéz, olajban úszó ételt? Vagy ha egy könnyebb, gluténmentesebb és „tisztább” alternatívát keresünk? Pontosan erre a kérdésre kínál megoldást ez a receptem!

Egy olyan házi tekercset alkottam, ami kívülről ellenállhatatlanul ropogós, tele van friss, élénk ízekkel, mégis pillekönnyű és bűntudatmentes. Felejtsd el a bő olajat és a rejtett adalékokat! Itt csak a tiszta, hamisítatlan ízélmény vár rád. 🥢😍

Nyári tekercs kicsit megpirulva

Ha a sushi helyett egy egyszerűbb és pénztárcabarátabb verziót keresel, most megtaláltad!
Adag 1
Sütési idő 13 perc
Elkészítés ideje 40 perc

Hozzávalók

  • 1 db sárgarépa
  • 1/2 db kígyóuborka (közepes méret)
  • 1/2 db kaliforniai paprika
  • 10 db granéla (fagyasztott, fűszerezett)
  • 5 db rizspapír
  • 1/2 ek szezámolaj
  • 1 ek GM szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek mogyoróvaj por
  • 1/2 ek víz (opcionális)

Elkészítés

  • Előkészület:
    Vágd a tetszőleges zöldségeket csíkokra. (leírtaktól eltérve nyugodtan használd a kedvenceidet)
    Garnéla sütése:
    Én most előre fűszerezett, fagyasztott garnélát választottam. Olvaszd ki, majd itasd le picit a nedvességet róluk egy papírtörlő segítségével. Ezt követően mehet a forró serpenyőbe és pár perc alatt süsd meg midnkét oldalát. (kifehéredik és elkezd barnulni akkor már jó)
  • Összeállítás:
    Áztasd a rizslapokat meleg vízbe néhány másodpercig, míg hajlíthatóvá nem válik.
    Töltsd meg a lapok közepét a zöldségekkel és garnélával, majd hajts be először a két oldalánál és alulról kezd el szorosan feltekerni.
  • Sütés:
    Tedd az air fryerbe 180°C-ra kb. 5-6 percre, amíg a külseje enyhén megpirul, de még nem szárad ki teljesen (maradjon roppanós a belseje!).
  • Szósz:
    Keverd össze a szójaszószt, rizsecetet, szezámolajat, vizet és a mogyórvaj port alaposan egy tálkában.
    Élvezd az ízeket!🦐

Extra tipp

✨ Vegán változatban a garnéla helyett használj füstölt vagy pirított tofut! Jól illik hozzá egy kis szezámolajban megpirított, szójaszószos tofu – így is fehérjedús és laktató marad a tekercs. 💚
 

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close