A tiramisu igazi klasszikus desszert, amit szinte mindenki szeret – de valljuk be, nem mindig fér bele a mindennapokba a hosszú pepecselés és a cukros, krémes változat. Én is így voltam vele, amíg meg nem alkottam ezt a villámgyors, mentes verziót. ✨
Ebben a receptben a Szafi ropogós ripsz adja az alapot, a krémhez pedig az Alpro vaníliás manduladesszert gondoskodik a könnyű, lágy állagról. Mindössze néhány hozzávaló kell, és pár perc alatt összeáll. Egy kis pihentetés után pedig olyan finom, hogy garantáltan senki nem fogja hiányolni a hagyományos változatot!
Őszintén bevallom, ez a recept a pazarlás elkerülésének és a praktikum találkozásának gyümölcse. Azzal a klasszikus dilemmával indult a történet, hogy mi legyen a reggelről megmaradt kotyogós kávéval. Kiönteni bűn lett volna, de az íze hidegen már nem az igazi, egy teljes adagot meginni pedig egyenes út a plafon bámulásához éjjel. 🤔
💡 Ekkor jött az isteni szikra: mi lenne, ha ahelyett, hogy a mosogatóban végezné, új életre kelne egy isteni tiramisuban?

Tiramisut gyorsan
Hozzávalók
- 3 db szafi ripsz/pászka (lehet akár pufirízs vagy abonett is)
- 1 db Alpro vaníliaízű, növényi alapú manduladesszert
- 1 dl kávé
- 1 tk rumaroma
- 1 ek cukormentes kakópor
- 20 g vaníliás fehérjepor
- aprított pisztácia (díszítésnek vagy akár a középső krémhez adva is)
Elkészítés
- Lefőzzük a kávét, majd hagyjuk hűlni és belekeverjük a rumaromát.A ripszet belemártjuk a kávéba (ne áztassuk el), és egy tál aljába helyezzük.Rákanalazzuk az Alpro manduladesszert felét, vagy főzhetünk saját pudingot is növényi tejjel.Újabb réteg kávés ripsz következik, majd ennél a pontnál felturbózzuk egy kis fehérjével is. Keverd a fehérjét vízzel úgy, hogy még krémes maradjon az állaga. Akár kókuszjoghurttal is készítheted. Ezt kend a következő rétegnek és ha igazán ínyenc vagy szórj rá aprított pisztáciát is.Végül ismét egy ripszes réteg és zárd le a tetejét a maradék pudinggal és szitálj a tetejére cukormentes kakaóport.Pihentessük egy órát legalább a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek és puhuljon a ripsz.Tálalásnál ismét jöhetnek pisztácia darabok, vagy akár liofilizált málna is.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!