Az őszi-téli időszak egyik legnagyobb kedvence nálam a sütőtökkrémleves. Nemcsak melengető és tápláló, hanem könnyen elkészíthető is. A kókusztej lágy krémességet ad neki, a pirított tökmag pedig roppanós textúrát és plusz ízélményt.
Ha szereted a sütőtököt vagy a különféle krémleveseket, ez a recept biztosan bekerül az őszi kedvenceid közé.
Ráadásul a sütőtök A-vitaminban és béta-karotinban különösen gazdag, ami hozzájárul a szemek egészségéhez és támogatja az immunrendszert. Emellett található benne C-vitamin, E-vitamin, kálium és rostok is, így nemcsak finom, hanem tápláló választás egy hideg napon. 🎃

Őszi melengető krémleves
Hozzávalók
- 1 db közepes sütötök (kb. 1–1,2 kg)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj vagy kókuszolaj
- 7-8 dl zöldségalaplé (vagy víz)
- 200 ml kókusztej (konzerv, sűrűbb)
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1/2 tk szerecsendió
- 1/2 tk gyömbér
- 1/2 tk kurkuma (opcionális)
- pirított tökmag (tálaláshoz)
Elkészítés
- A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk. A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.Egy nagy lábasban az olajat felmelegítjük, majd üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és 1–2 percig pirítjuk.Beledobjuk a felkockázott sütőtököt, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és fedő alatt, közepes lángon 20–25 percig főzzük, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.
- A megpuhult sütőtököt botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáöntjük a kókusztejet, és újra átkeverjük. Ha szükséges, még sózzuk-borsozzuk.
- Az elkészült levest mélytányérokba merjük, a tetejére pirított tökmagot szórunk, és ha szeretnénk, pár csepp kókuszkrémmel is gazdagíthatjuk a krémességét.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!