Krémes, puha, fűszeres – így készül az ultimate őszi rizottó

Oké, tudom… lassan mindenki a mézeskalácsra és a forralt borra készül, de szerintem az ősz még megérdemel egy utolsó tapsot – méghozzá egy tál selymes, sütőtökös rizottóval. 🍂

Ez a verzió teljesen tejmentes, mégis olyan krémes, hogy senki nem mondaná meg. Nincs benne semmi ördöngösség, csak egyszerű alapanyagok, egy kis odafigyelés, meg az a pici varázs, amitől egy fogás tényleg otthonossá válik.

Ha szereted a finom, meleg, kanalazható ételeket, és vevő vagy a szezonális hangulatokra, akkor ez a recept igazi őszi lezárás lesz a szívednek (meg a hasadnak is). 🎃

Krémes sütőtökös rizottó – az ősz utolsó nagy kedvence

Adag 2 adag
Elkészítés ideje 35 perc

Hozzávalók

  • 200 g rizottó rizs
  • 250 g sütőtök
  • 1 db kicsi lilahagyma (lehet vörös is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 ml alaplé
  • 2 ek olívaolaj (vagy kókuszolaj)
  • 150 ml kókusztejszín
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 2 tk
  • 1 tk bors
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/2 tk kurkuma (opcionális)
  • 1 ek növényi vaj (opcionális)

Elkészítés

  • A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, majd sóval és egy kevés olajjal 180°C-on kb. 20 percig süsd puhára, míg enyhén karamellizálódik.
    Az alaplevet készítheted kockából is, akkor ezt is ezen a ponton tedd meg.
  • Egy lábasban melegítsd fel a 2 evőkanál olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, majd párold üvegesre. Mehet bele a zúzott fokhagyma is, 1 perc pirítás után.
  • Add hozzá az rizst, és kevergesd 1–2 percig, míg a rizsszemek kissé áttetszővé válnak. Ekkor öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután kezd el adagolni a meleg alaplevet, egy merőkanálnyit egyszerre. Mindig csak annyit adj hozzá, amennyit a rizs fel tud szívni, és folyamatosan kevergesd.
  • Amíg fő a rizs, vedd ki az elkészült sütőtököt, és a kókuszkrémmel mixeld krémesre. (ha előző nap már elkészíted a tököt gyorsíthatsz a folyamaton)
    Amikor már a rizs majdnem kész (kb. 15-18 perc), add hozzá a sült sütőtököt és a fűszereket.
  • Kapcsold le a tüzet, és keverd bele a növényi vajat (vagy extra olívaolajat). Ha szeretnéd, adhatsz hozzá egy evőkanál sörélesztőpelyhet is, ami sajtos ízt ad a rizottónak.
  • Kanalazd a rizottót tányérba, a tetejére helyezz díszítésként sült gomba szeleteket vagy pirított tökmagot és egy kis kakukkfüvet.

Extra tipp

Ez a rizottó csodásan működik maradékként is, de ha kicsit megszáradna másnapra, adj hozzá egy kevés zöldséglevet vagy vizet, hogy újra krémes legyen.
Fogás: Főétel, vegan
Konyhák: Olasz

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close