Az utóbbi időben mindenhol felbukkant a „láthatatlan almás süti” – vagy ahogy a franciák nevezik: Gâteau invisible aux pommes.
Ez a különleges, francia eredetű sütemény az internetet is meghódította Invisible Apple Cake néven, és nem véletlenül! A tésztában szinte eltűnnek a vékonyra szeletelt almák, a végeredmény pedig egy selymesen puha, gyümölcsös, illatos süti, ami egyszerre elegáns és otthonos. 💫
Mivel nálam minden recept tejmentes és tudatos alapanyagokra épül, megalkottam a mentes verzióját, ami legalább olyan varázslatos, mint az eredeti.
Ebben a változatban zabliszt és kókuszliszt adja a lágy, rostban gazdag alapot, tápiókakeményítő helyettesíti a tojást, és kókuszkrém gondoskodik a selymes textúráról. Az eredmény: egy franciásan finom, mégis mentes desszert, ami szó szerint elolvad a szádban. 🍏
Ez a süti tökéletes választás egy őszi délutánra, egy bögre meleg fahéjas teával vagy növényi lattéval.
Ha eddig csak képeken láttad a Gâteau invisible-t, most itt a lehetőség, hogy most kipróbáld! 🤍

Láthatatlan almás süti mentesen – Gâteau invisible újragondolva
Hozzávalók
- fél kg alma (általad kedvelt, nálam Idared)
- 90 g zabliszt
- 30 g kókuszliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 250 ml kókuszkrém (nálam Lidl konzerves)
- 1 csipet só
- 1,5 ek tápióka keményítő (vagy kukoricakeményítő)
- 1/2 tk vanília aroma
- 2 ek Szafi Free Ötszörös erősségű kókuszvirágcukor, steviával (vagy általad használt édesítő)
- 1/2 tk szerecsendió
- 1 csipet kurkuma (opcionális)
- szeletelt mandula (kb 50g a tetejére)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).Bélelj ki egy kisebb sütőformát sütőpapírral.
- Az almákat hámozd meg, magozd ki, és nagyon vékony szeletekre (szinte lapokra) vágd. Ez a süti titka: a szeletek rétegezve összesülnek, ettől lesz „láthatatlan”.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat: zabliszt, kókuszliszt, tápiókakeményítő, sütőpor, fahéj, szerecsendió, kurkuma és só.Egy másik tálban készítsd el a nedves alapot: kókuszkrém, édesítő, vaníliakivonat. Keverd simára, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.Forgasd az almaszeleteket óvatosan a tésztába, hogy minden szeletet bevonjon.
- Öntsd a masszát az előkészített formába, egyengesd el, majd finoman nyomkodd le, hogy az almák egymásra feküdjenek és szórd meg a tetejét mandula szeletekkel.Süsd 40–45 percig, amíg aranybarna és illatos lesz.Tálald langyosan vagy hűtve, egy kis fahéjjal meghintve, esetleg egy kanál kókuszjoghurttal a tetején.Ha van időd kivárni, hidegen még finomabb – a textúra összeér, és minden falat selymesen lágy lesz.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!