A garnéla sokak számára egyet jelent a luxussal vagy a különleges alkalmakkal, és tény, hogy nem a legolcsóbb alapanyag, a friss, minőségi beszerzése pedig itthon igazi kihívás lehet. Éppen ezért szeretném megosztani a saját, jól bevált trükkömet: én az Aldi fagyasztott garnéláját használom előszeretettel. Mindig van otthon a fagyasztóban, a minősége megbízható, és tökéletes alapja egy gyors, mégis különleges vacsorának. 😉
💸 Profi tipp: érdemes figyelni az akciós újságot, mert időnként szuper áron lehet hozzájutni, ilyenkor pedig mindig betárazok belőle!
Ez a könnyed, mégis tápláló tál igazi ízbomba: a főtt quinoa puha és pergős, a friss zöldségek roppannak, a citrom és a kapor pedig üde, nyárias aromát adnak az egésznek. A koronát a pirított garnéla teszi fel, ami meleg, fűszeres karaktert visz a tányérra. 🍤 Egy igazi napfényes fogás, ami a tányérodon is mosolyt csal az arcodra. 🌞

Quinoa saláta garnélával
Hozzávalók
- 1/2 db uborka
- 4 db koktélparadicsom
- 1 szál szárzeller
- 1/2 db pritamin paprika
- 6 db garnéla (nálam fagyasztott aldis)
- 1 marék madársaláta
- 60 g quinoa
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 1 kk majoranna
- 2 tk kapor (friss vagy szárított is jó, de lehet akár petrezselyem is)
- 1 kk kurkuma (opcionális)
Elkészítés
- Quinoa átmosása:Egy szűrőben alaposan öblítsd át a quinoát meleg vízzel. Ez segít eltávolítani a külső réteget (szaponint), ami enyhén keserű ízt adhat.
- Főzés:Egy közepes lábasban forralj fel a 150g sós vizet. Add hozzá az átmosott quinoát, majd keverd meg egyszer. Ezen a ponton mehet bele e a kurkuma (opcionális) és a bors.Csökkentsd a hőt alacsonyra, fedd le, és főzd 15 percig, amíg a víz teljesen felszívódik.
- Pihentetés:.Vedd le a tűzről, tartsd lefedve még 5 percig, majd egy villával óvatosan lazítsd fel a szemeket
- Zöldégek:Amíg fő a quinoa, addig szeleteld fel a zöldségeket (itt használhatsz bátran a saját kedvenceid közül)
- Garnéla:Előkészítés: Ha fagyasztott a garnéla, engedd fel szobahőmérsékleten vagy hideg vízben, majd alaposan itatgasd le róla a nedvességet papírtörlővel.Fűszerezés:Szórd meg sóval, borssal, és ha szeretnéd, egy kevés füstölt paprikával vagy chilipehellyel.Sütés:Forrósíts fel egy serpenyőt közepes-magas hőfokon, majd tedd bele az olajat és a fokhagymát. Amint illatozni kezd (kb. 30 mp), add hozzá a garnélát.Oldalanként 2-3 percig süsd, amíg a garnéla rózsaszínűvé és enyhén aranybarnává válik. Ne süsd túl, mert rágós lesz!
- Tálalás:Egy tálban keverd össze a főtt quinoát a zöldségekkel, friss kaporral, citromlével, majd halmozd a tetejére a forró, pirított garnélát.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!