Ez az étel egy valódi gasztronómiai élmény, amely garantáltan ünnepi hangulatot teremt az asztalon. A tökéletesen elkészített kacsamell kívül ropogós, belül pedig hihetetlenül szaftos és omlós. Mellé egy bársonyosan krémes édesburgonya-püré jár, melynek lágy, természetes édessége tökéletesen harmonizál a kacsa ízével. A különlegességet az élénk és pikáns erdei gyümölcsös mártás adja, amely frissességével ellensúlyozza a gazdag ízeket, és felejthetetlen harmóniát teremt. ✨
Ez az elegáns fogás ideális választás egy romantikus vacsorához, egy különleges családi eseményhez, vagy bármilyen alkalomra, mi igazán különleges ízélménnyel szeretnél emlékezetes pillanatot teremteni.🕯️

Rozé kacsamell édesburgonya-pürével és erdei gyümölcs mártással
Hozzávalók
- 2 db bőrös kacsamellfilé (kb. 300-350 g/db)
- 500 g édesburgonya
- 2 ek kókusztejszín vagy növényi tejszín
- 1 késhegynyi szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- 200 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
- 2 ek méz
- 1/2 kk fahéj
Elkészítés
- Kacsa:A kacsamell bőrét keresztirányban bevagdossuk (vigyázva, hogy a húst ne vágjuk át), majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.Hideg serpenyőbe tesszük bőrrel lefelé, és közepes lángon 6-7 percig sütjük, míg a bőr szép aranybarna és ropogós lesz.Megfordítjuk, a másik oldalát 2-3 percig pirítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 6-8 percig sütjük, hogy szép rozé maradjon.Kivesszük, alufóliával letakarva 5 percig pihentetjük, majd szeleteljük.
- Édesburgonya-püréAz édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük (kb. 12-15 perc).Leszűrjük, hozzáadjuk a növényi tejszínt vagy vajat és fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval.
- Mártás:Az erdei gyümölcsöt a mézet és fahéjat egy lábasba tesszük, és közepes lángon 8-10 percig főzzük, majd hagyjuk kivűlni és zselésedni.
- TálalásA tányér közepére kanalazzuk az édesburgonya-pürét, ráhelyezzük a felszeletelt kacsamellet, és meglocsoljuk az erdei gyümölcs mártással.Díszíthetjük friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!