A gombapörkölt egy igazi magyar klasszikus, amit sokféleképpen lehet variálni. Én most egy könnyedebb, mentes változatot hoztam nektek, ami tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora. A puha nokedli Szafi lisztkeverékből készül, így gluténmentes, tejmentes és laktató köret lesz a szaftos gombák mellé.
Ezt az alapot felhasználhatod akár egy húsos pörkölt készítéséhez is, hiszen az egészséges életmód nem a lemondásokról szól. 🌸

Gombapörkölt nokedlivel
Hozzávalók
- 500 g csiperke gomba
- 1 db vöröshagyma (lila is jó helyette)
- 3 gerzed fokhagyma
- 1 db közepes paradicsom
- 1 db kápia paprika (lehet TV is)
- 1 ek kókuszolaj
- 1 ek pirospaprika
- 3 csipet só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 tk kurkuma
- 1 db babérlevél
- 1 tk majoranna
- 150 ml víz (szükség esetén több)
Nokedli
- 100 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyér lisztkeverék
- 100 g víz
- 2 g só
Elkészítés
- Pörköltalap:A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát.Beletesszük a felszeletelt gombát, a kockázott paradicsomot és a paprikát.Fűszerezzük és közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk.Ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet. Addig főzzük, amíg szaftos, de nem túl leveses állagú lesz.
- Nokedli:Alaposan keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük, míg a víz felforr.Forrásban lévő 1,5 l enyhén sós vízbe szaggatjuk a tésztát nokedliszaggatóval vagy kanállal és főzzük 1-2 percig.Szűrjük le róla a főzővizet és rögtön öntsük a hideg vízbe. Keverjük át és kb. fél percig hagyjuk benne, végül szűrjük le az öblítővizet is róla.Teljes nokedli recept itt is megtalálható:https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2018/04/szafi-free-glutenmentes-vegan-nokedli.html
- Tálalás:A frissen főtt nokedlit tányérra szedjük, rákanalazzuk a szaftos gombapörköltet, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Nálom most vegaföl is került rá, mert számomra így teljes az ízélmény. 😊Fogyassz mellé fermentált, savanyított vagy friss zöldségeket, hogy még táplálóbb és pocakbarát eredményt kapj. 🥗
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!