Tárkonyos raguleves hús nélkül – könnyed, mégis tartalmas

A tárkonyos raguleves sokunk kedvence: tartalmas, krémes és a tárkony különleges, frissítő íze igazán különlegessé teszi. Sokan úgy gondolják, hogy ragulevest csak húsból lehet főzni, pedig ez a fogás hús nélkül is ugyanolyan finom, sőt, még könnyedebb és emészthetőbb változatban is elkészíthető.

Ebben a receptben zöldségek és gomba adják az alapot, a citromos-tárkonyos ízvilág pedig ugyanazt a klasszikus hangulatot idézi, amit a hagyományos változatból megszoktunk. Egy tál ebből a levesből igazi lélekmelengető – tökéletes választás hűvösebb napokra, vagy amikor valami egyszerre laktató és frissítő fogásra vágyunk. 🥕🍄

Vegán tárkonyos raguleves

Adag 4 adag
Elkészítés ideje 44 perc

Hozzávalók

  • 2 ek kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes répa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1/2 db zeller
  • 150 g csiperke gomba
  • 100 g zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 l alaplé vagy víz
  • 2 tk szárított tárkony
  • 100 ml növényi tejszín
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kurkuma
  • 3 tk (ez az alaplé intenzívitásától változhat)
  • 2 tk bors
  • 1 db babérlevél
  • 1/2 tk majoranna
  • 2 tk citromlé
  • friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés

  • Olajon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
    Add hozzá az apróra vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, és pár percig pirítsd. (az a jó, ha már kicsit meg is barnulnak)
    Öntsd fel az alaplével (vagy vízzel) tedd bele a babérlevelet és további fűszereket.
    Főzd kb. 15-20 percig, majd add hozzá a zöldborsót. Főzd még 10-15 percet, amíg minden megpuhul.
    Add hozzá a tejszínt hőkiegyenlítéssel: egy kis merőkanál forró levessel keverd el külön edényben, majd fokozatosan öntsd vissza az edénybe, így elkerülheted a kicsapódást.
  • Kapcsold le a tűzhelyet, hagyd a levest 10 percet pihenni, majd ekkor add hozzá a citromlevet, hogy megőrizze friss ízét.
  • Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel. 🌿

Extra tipp

Én most krumpli nélkül készítettem, így könnyedebb lett a leves. Ha viszont valaki sűrűbben szereti, tehet bele egy kisebb krumplit 🥔, vagy készíthet egy egyszerű habarást (liszt + tejszín keveréke), amivel még krémesebb lesz. 🥣
Fogás: Leves, vegan
Konyhák: Magyar

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close