A tárkonyos raguleves sokunk kedvence: tartalmas, krémes és a tárkony különleges, frissítő íze igazán különlegessé teszi. Sokan úgy gondolják, hogy ragulevest csak húsból lehet főzni, pedig ez a fogás hús nélkül is ugyanolyan finom, sőt, még könnyedebb és emészthetőbb változatban is elkészíthető.
Ebben a receptben zöldségek és gomba adják az alapot, a citromos-tárkonyos ízvilág pedig ugyanazt a klasszikus hangulatot idézi, amit a hagyományos változatból megszoktunk. Egy tál ebből a levesből igazi lélekmelengető – tökéletes választás hűvösebb napokra, vagy amikor valami egyszerre laktató és frissítő fogásra vágyunk. 🥕🍄

Vegán tárkonyos raguleves
Hozzávalók
- 2 ek kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes répa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1/2 db zeller
- 150 g csiperke gomba
- 100 g zöldborsó (fagyasztott)
- 1 l alaplé vagy víz
- 2 tk szárított tárkony
- 100 ml növényi tejszín
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk kurkuma
- 3 tk só (ez az alaplé intenzívitásától változhat)
- 2 tk bors
- 1 db babérlevél
- 1/2 tk majoranna
- 2 tk citromlé
- friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés
- Olajon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát.Add hozzá az apróra vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, és pár percig pirítsd. (az a jó, ha már kicsit meg is barnulnak)Öntsd fel az alaplével (vagy vízzel) tedd bele a babérlevelet és további fűszereket.Főzd kb. 15-20 percig, majd add hozzá a zöldborsót. Főzd még 10-15 percet, amíg minden megpuhul.Add hozzá a tejszínt hőkiegyenlítéssel: egy kis merőkanál forró levessel keverd el külön edényben, majd fokozatosan öntsd vissza az edénybe, így elkerülheted a kicsapódást.
- Kapcsold le a tűzhelyet, hagyd a levest 10 percet pihenni, majd ekkor add hozzá a citromlevet, hogy megőrizze friss ízét.
- Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel. 🌿
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!