Van valami különösen megnyugtató abban, amikor a konyhát átjárja a fokhagyma, a paradicsom és a vaj illata. Ez az étel pont ezt a mediterrán hangulatot hozza el – egyszerű, természetes, mégis tele van élettel.
A padlizsán talán nem mindenkinek a kedvence, de ebben a receptben megmutatja a legszebb arcát. A kissé kesernyés íze itt átváltozik: a vajon pirulva selymessé válik, a paradicsom frissessége és egy kevés fehérbor pedig épp annyi karaktert ad neki, hogy minden falatban felfedezhető legyen egy kis elegancia. ☀️🍷
Nem kell hozzá sok alapanyag vagy bonyolult technika, mégis van benne valami különleges.
Egy olyan étel, amitől rögtön Olaszország jut eszedbe: a napfényes utcák, a friss bazsalikom illata és egy kis dolce vita érzés. ❤️
Ha szeretnéd, a végén extra tonhalkonzervet is keverhetsz hozzá, így egy gyors, kiadós, fehérjedús vacsora lesz belőle. Vegan verzióban pedig a tészta kiválasztásánál tudsz extra rostot és fehérjét adni az ételhez egy zöldség alapú alternatívával. 🌿

Padlizsános-paradicsomos tészta: egyszerű, mégis különleges
Hozzávalók
- 1 db közepes padlizsán
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek növényi vaj vagy olívaolaj
- 250 g darabolt paradicsom (friss vagy konzerv)
- 1 dl száraz fehérbor
- 200 g tészta (gluténmentes, zöldség alapú, durum)
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 tk bazsalikom (száraz vagy friss)
- 1/2 tk édesítő (nálam kókuszvirág cukor)
- 1/2 tk kurkuma (opcionális)
- 1 tk vega cream (növényi tejszín vagy tejföl) – opcionális
- 80 g tonhalkonzerv (opcionális)
- vegan parmezán (vagy növényi sajt) – opcionális
Elkészítés
- A padlizsánt vágd közepes kockákra, enyhén sózd meg, és hagyd állni kb. 10 percet. Itasd le róla a levet.Terítsd sütőpapírra, locsold meg kevés olívaolajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg megpirul.Tegyél fel sós vizet főni a tésztának.
- Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat vagy hevíts olívaolajat. Add hozzá a fokhagymát, és röviden pirítsd meg, amíg illatozni kezd.Öntsd bele a sült padlizsánt, karvard át, majd öntsd fel a borral. Hagyd, hogy néhány perc alatt elpárologjon az alkohol, csak az íze maradjon meg.Add hozzá a darabolt paradicsomot, édesítőt, fűszereket és főzd 10–15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Ha szeretnéd kicsit lágyítani a paradicsom savasságát, adj hozzá 1 teáskanál vega cream-et.
- Főzd meg a tésztát a csomagolás szerint, majd forgasd össze a szósszal.Ha szeretnéd, keverj hozzá egy tonhalkonzervet, majd tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal, növényi sajttal vagy locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!