La Dolce Vita tejmentesen – padlizsános-paradicsomos tészta

Van valami különösen megnyugtató abban, amikor a konyhát átjárja a fokhagyma, a paradicsom és a vaj illata. Ez az étel pont ezt a mediterrán hangulatot hozza el – egyszerű, természetes, mégis tele van élettel.

A padlizsán talán nem mindenkinek a kedvence, de ebben a receptben megmutatja a legszebb arcát. A kissé kesernyés íze itt átváltozik: a vajon pirulva selymessé válik, a paradicsom frissessége és egy kevés fehérbor pedig épp annyi karaktert ad neki, hogy minden falatban felfedezhető legyen egy kis elegancia. ☀️🍷

Nem kell hozzá sok alapanyag vagy bonyolult technika, mégis van benne valami különleges.
Egy olyan étel, amitől rögtön Olaszország jut eszedbe: a napfényes utcák, a friss bazsalikom illata és egy kis dolce vita érzés. ❤️

Ha szeretnéd, a végén extra tonhalkonzervet is keverhetsz hozzá, így egy gyors, kiadós, fehérjedús vacsora lesz belőle. Vegan verzióban pedig a tészta kiválasztásánál tudsz extra rostot és fehérjét adni az ételhez egy zöldség alapú alternatívával. 🌿

Padlizsános-paradicsomos tészta: egyszerű, mégis különleges

Adag 2 adag
Sütési idő 15 perc
Elkészítés ideje 33 perc

Hozzávalók

  • 1 db közepes padlizsán
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek növényi vaj vagy olívaolaj
  • 250 g darabolt paradicsom (friss vagy konzerv)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 200 g tészta (gluténmentes, zöldség alapú, durum)
  • 1 tk
  • 1 tk bors
  • 1 tk bazsalikom (száraz vagy friss)
  • 1/2 tk édesítő (nálam kókuszvirág cukor)
  • 1/2 tk kurkuma (opcionális)
  • 1 tk vega cream (növényi tejszín vagy tejföl) – opcionális
  • 80 g tonhalkonzerv (opcionális)
  • vegan parmezán (vagy növényi sajt) – opcionális

Elkészítés

  • A padlizsánt vágd közepes kockákra, enyhén sózd meg, és hagyd állni kb. 10 percet. Itasd le róla a levet.
    Terítsd sütőpapírra, locsold meg kevés olívaolajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg megpirul.
    Tegyél fel sós vizet főni a tésztának.
  • Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat vagy hevíts olívaolajat. Add hozzá a fokhagymát, és röviden pirítsd meg, amíg illatozni kezd.
    Öntsd bele a sült padlizsánt, karvard át, majd öntsd fel a borral. Hagyd, hogy néhány perc alatt elpárologjon az alkohol, csak az íze maradjon meg.
    Add hozzá a darabolt paradicsomot, édesítőt, fűszereket és főzd 10–15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Ha szeretnéd kicsit lágyítani a paradicsom savasságát, adj hozzá 1 teáskanál vega cream-et.
  • Főzd meg a tésztát a csomagolás szerint, majd forgasd össze a szósszal.
    Ha szeretnéd, keverj hozzá egy tonhalkonzervet, majd tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal, növényi sajttal vagy locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal.

Extra tipp

✨ Titkos koronája a tésztának – egyszerűen összeőrlöd a kesudiót, sörélesztőpelyhet, fokhagymaport és sót vagy füstsót, és már kész is a különleges, selymes vegan parmezán.
Fogás: Főétel
Konyhák: Olasz

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close