Mindig is imádtam a banános zabkását, de őszintén szólva, sosem hittem volna, hogy egy kis pirítás ekkorát dob az élményen. 🍌Amikor először kipróbáltam a serpenyőben puhára karamellizált banánkarikákat, olyan volt, mintha egy teljesen új szintre lépett volna ez a hétköznapi reggeli.
Puha, krémes, mégis laktató. Az édesre pirult banánkarikák szinte karamellizálódnak, és a fahéj illata betölti a konyhát. Meleg, megnyugtató, és közben tele van rostokkal – egyszerűen minden falatból árad a „gondoskodom magamról” érzés.
Ha szereted a zabkását, ezt imádni fogod. ✨

Karamellizált sült banános zabkása
Hozzávalók
- 45 g zabpehely
- 200 ml víz
- 1 tk chia mag
- 1/2 tk fahéj
- 1 db banán
- 10 g vaníliás fehérjepor
- 1/2 tk kókuszolaj
- 1/2 tk mogyoróvaj (opcionális)
Elkészítés
- A zabpelyhet kimérjük, felöntjük a vízzel (vagy növényi tejjel), chia maggal, fahéjjal és közepes lángon, kb. 5 perc alatt krémesre főzzük. Mikróban készítés esetén másfél percig mikrózzuk.Melegítés után belekeverjük a fehérjeport.
- A banánt felkarikázzuk, serpenyőben felmelegítjük a kókuszolajat, majd néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A banán finoman karamellizálódik – ettől lesz olyan "desszertes" az egész.
- A krémes zabkását tálba kanalazzuk, ráhalmozzuk a sült banánkarikákat, majd megszórjuk a kedvenc feltéteinkkel.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!