Frissítő nyári tál – quinoa saláta garnélával, citrommal és kaporral 🍋🍤

A garnéla sokak számára egyet jelent a luxussal vagy a különleges alkalmakkal, és tény, hogy nem a legolcsóbb alapanyag, a friss, minőségi beszerzése pedig itthon igazi kihívás lehet. Éppen ezért szeretném megosztani a saját, jól bevált trükkömet: én az Aldi fagyasztott garnéláját használom előszeretettel. Mindig van otthon a fagyasztóban, a minősége megbízható, és tökéletes alapja egy gyors, mégis különleges vacsorának. 😉

💸 Profi tipp: érdemes figyelni az akciós újságot, mert időnként szuper áron lehet hozzájutni, ilyenkor pedig mindig betárazok belőle!

Ez a könnyed, mégis tápláló tál igazi ízbomba: a főtt quinoa puha és pergős, a friss zöldségek roppannak, a citrom és a kapor pedig üde, nyárias aromát adnak az egésznek. A koronát a pirított garnéla teszi fel, ami meleg, fűszeres karaktert visz a tányérra. 🍤 Egy igazi napfényes fogás, ami a tányérodon is mosolyt csal az arcodra. 🌞

Quinoa saláta garnélával

Könnyen nyári fogás, ami számos módon variálható.
Adag 1
Sütési idő 15 perc
Elkészítés ideje 25 perc

Hozzávalók

  • 1/2 db uborka
  • 4 db koktélparadicsom
  • 1 szál szárzeller
  • 1/2 db pritamin paprika
  • 6 db garnéla (nálam fagyasztott aldis)
  • 1 marék madársaláta
  • 60 g quinoa
  • 1 kk
  • 1 kk bors
  • 1 kk majoranna
  • 2 tk kapor (friss vagy szárított is jó, de lehet akár petrezselyem is)
  • 1 kk kurkuma (opcionális)

Elkészítés

  • Quinoa átmosása:
    Egy szűrőben alaposan öblítsd át a quinoát meleg vízzel. Ez segít eltávolítani a külső réteget (szaponint), ami enyhén keserű ízt adhat.
  • Főzés:
    Egy közepes lábasban forralj fel a 150g sós vizet. Add hozzá az átmosott quinoát, majd keverd meg egyszer. Ezen a ponton mehet bele e a kurkuma (opcionális) és a bors.
    Csökkentsd a hőt alacsonyra, fedd le, és főzd 15 percig, amíg a víz teljesen felszívódik.
  • Pihentetés:.
    Vedd le a tűzről, tartsd lefedve még 5 percig, majd egy villával óvatosan lazítsd fel a szemeket
  • Zöldégek:
    Amíg fő a quinoa, addig szeleteld fel a zöldségeket (itt használhatsz bátran a saját kedvenceid közül)
  • Garnéla:
    Előkészítés:
    Ha fagyasztott a garnéla, engedd fel szobahőmérsékleten vagy hideg vízben, majd alaposan itatgasd le róla a nedvességet papírtörlővel.
    Fűszerezés:
    Szórd meg sóval, borssal, és ha szeretnéd, egy kevés füstölt paprikával vagy chilipehellyel.
    Sütés:
    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes-magas hőfokon, majd tedd bele az olajat és a fokhagymát. Amint illatozni kezd (kb. 30 mp), add hozzá a garnélát.
    Oldalanként 2-3 percig süsd, amíg a garnéla rózsaszínűvé és enyhén aranybarnává válik. Ne süsd túl, mert rágós lesz!
  • Tálalás:
    Egy tálban keverd össze a főtt quinoát a zöldségekkel, friss kaporral, citromlével, majd halmozd a tetejére a forró, pirított garnélát.

Extra tipp

🌱 Garnéla helyett pirított csicseriborsót is szórhatsz a tetejére, így vegán változatban is élvezheted a friss ízeket.
Konyhák: Amerikai

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close