Képzeld el: egy tányéron a puha, omlós csirkemell, ami minden falatnál szinte elolvad a szájban, mellette a ropogós, friss madársaláta, ami üde zöldjeivel és enyhén kesernyés ízével tökéletesen ellensúlyozza a csirke gazdagságát. A quinoa apró, laktató gyöngyei minden falatot teljessé tesznek, miközben könnyedek maradnak, és hagyják, hogy a többi íz is érvényesüljön.
És hogy még izgalmasabb legyen? Dobd hozzá a kedvenc extráidat, például egy kis ropogós savanyú uborka vagy egy csipet ketchup, ami feldobja az ízeket és még szaftosabbá teszi a fogást. 😋

Tépett csirkemell quinoával és friss madársalátával
Hozzávalók
- 100 g quinoa
- 250 g víz
- 2 tk só
- 1 tk bors
- 2 tk majoranna (vagy kakukkfű)
- 1 tk kurkuma (elhagyható)
- 1 egész csontos csirkemell
- 3 ek sültcsirke fűszersó
- 1 tk olivaolaj
- 2 marék madársaláta
- 4 db csemegeuborka (opcionális)
- 1 ek ketchup/sweet chili (opcionális)
Elkészítés
- Quinoa átmosása:Egy szűrőben alaposan öblítsd át a quinoát meleg vízzel. Ez segít eltávolítani a külső réteget (szaponint), ami enyhén keserű ízt adhat.
- Főzés:Egy közepes lábasban forralj fel a 250g sós vizet. Add hozzá az átmosott quinoát, majd keverd meg egyszer. Ezen a ponton mehet bele e a kurkuma (opcionális), bors és a majoranna.Csökkentsd a hőt alacsonyra, fedd le, és főzd 15 percig, amíg a víz teljesen felszívódik.
- Pihentetés:Vedd le a tűzről, tartsd lefedve még 5 percig, majd egy villával óvatosan lazítsd fel a szemeket
- A csirkemell:A húst fűszerezd be, dörzsöld be olívaolajjal és fokhagymával, majd tedd sütőzacskóba.200°C-on süsd kb. 45-50 percig (attól függően, mekkora). Hagyd kicsit pihenni, majd két villával szépen tépd szálakra.
- Tálalás:Egy tányérra kanalazd rá a főtt quinoát az átmostott madársalátát (erre tehetsz egy kis olivaolajat és pár csepp citormlevet, tedd mellé a csemiubit és a tépett husit. A hús tetejére én sweet chili szószt tettem és mellé még egy kis ketchupot is nyomtam. Merj szárnyalni a saját kreativításoddal és kedvelt ízvilágoddal.💛
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!