Puha, krémes és hihetetlenül finom 😋 – ez a kölesgombóc tökéletesen visszaadja a klasszikus túrógombóc állagát, miközben könnyebb és tejmentes. Amikor beleharapsz, az első pillanatban a finom, kissé rugalmas textúra köszönt, és a köles enyhén diós aromája tökéletesen harmonizál a természetes édesítéssel. Minden falat meglepően túrós ízű, így desszertként, uzsonnára vagy akár reggelire is tökéletes választás. 🌸
🍒 Ha igazán ínyenc vagy tálald mellé a házi meggymártást is! Puha, szaftos gombócok, amiket a friss, édes-savanykás meggymártás koronáz meg – garantáltan minden falat mosolyt csal az arcodra. 💖

Hamis „túrógombóc”, azaz Kölesgombóc
Hozzávalók
- 100 g köles
- 200 g víz
- 200 g kókuszkonzerv (bármilyen növényi tej is lehet, de ezzel krémesebb lesz)
- 1 csomag vaníliás eritrit (Dr. Oetker Vanillin Zero Sweetener 8 g)
- 1 csipet só (kihozza az édes ízeket)
- 1 tk fahéj
- 2 ek vaníliás vegan fehérjepor
- 30 g mák (amennyit felvesz)
- 3 csepp citromlé (ízlés szerint több)
Elkészítés
- Köles főzése, ízesítése:A kölest tedd fel főni elsőként a vízzel, majd ha már magába szívta a folyadékot öntsd rá a kókusztejet és főzd tovább kb. 15 perc, amíg krémes állagú lesz.Főzés közben mehet hozzá az édesítő (vagy méz), és fahéj.Picit lefedve állni hagyjuk. Kb. 10 perc után átkeverjük és kihűtjük. Amikor már langyos mehet bele a fehérjepor és a citromlé. Jól keverjük el és ha nagyon masszívnak találjuk egy evőkanál vízzel lehet könnyíteni rajta. Ragacsos állagot kell kapjunk, amit tudunk majd formázni.
- Formázás, forgatás:Vizes kézzel golyókat formálunk belőle, majd darált mákba forgatjuk. (itt lehet akár dió, mandula vagy gríz is.)12-15 darab jön ki belőle, attól függ mekkora golyót formázol.
- 🍒 Meggymártás hozzávalók:– 200 g fagyasztott vagy friss meggy– 1-2 ek eritrit (ízlés szerint)– 1 tk friss citromlé– 1/2 tk fahéj– vanília aroma– 1 tk keményítő + 2 ek víz (sűrítéshez – elhagyható, ha sűrűre főzöd vagy kiegészítheted keményítő helyett 1-2 kanál chia maggal, attól is sűrűbb állaga lesz)Elkészítés:A meggyet kevés vízzel és eritrittel főzd össze pár percig.Add hozzá a citromlevet és fahéjat.Ha szükséges, sűrítsd a keményítős vízzel, vagy chia maggal majd főzd 1-2 percig, míg besűrűsödik. Tálald langyosan a gombócok mellé.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!