Az ősz édes kerti bősége: fügés galette 🍂

Az idei ősz egyik legszebb ajándéka számomra a friss füge, ami apukám kertjében érik. Annyira bőséges a termés, hogy minden nap azon gondolkozom, hogyan készíthetnék belőle valami finomságot. A füge önmagában is mennyei, de amikor dióval és egy illatos, omlós tésztával párosul, igazi őszi desszert születik belőle. 🥧

Így született meg ez a fügés galette, ami egyszerre rusztikus, könnyed és nagyon különleges. Ráadásul mentes verzióban is elkészíthető – glutén, tej és tojás nélkül, sőt, kicsit fehérjedúsabbra hangolva is, így a bűntudat nélküli kényeztetés kategóriába esik. 🌱✨

Ez a süti számomra az ősz ízeit hozza össze egy tányéron: a lédús füge, a roppanós mandula és a fűszeres tészta kombinációját. Tökéletes hétvégi desszert, amit melegen, egy kanál növényi joghurttal vagy fagylalttal még inkább feldobhatsz. 🕯️🤎

Rusztikus diós–fügés galette

Adag 4 adag
Sütési idő 25 perc
Elkészítés ideje 1 hour 10 perc

Hozzávalók

  • 80 g mandulaliszt
  • 50 g zabliszt
  • 25 g vaníliás fehérjepor
  • 2 ek darált dió
  • 40 g kókuszolaj (szilárd)
  • 30-40 ml hideg víz
  • 1 csipet
  • 1 ek vaníliás eritrit (vagy sima)

Töltelék

  • 5 db friss füge
  • 1 ek fahéjas mandulakrém
  • 1 tk kókuszjoghurt

Elkészítés

  • Keverd össze a mandulalisztet, zabpehelylisztet, fehérjeport, darált diót, édesítőt és sót. Morzsold el a kókuszolajjal, majd add hozzá fokozatosan a hideg vizet, amíg összeáll a tészta. Nagyon fontos a fokozatosság, hiszen eltérő az alapanygok miatt a vízszükséglete a masszának.
    Formázd koronggá, fóliázd és pihentesd hűtőben 30 percig. (lehet akár egy óra is, ez fontos, hogy utána könnyebben dolgozz vele)
  • Pihentetés uán nyújtsd ki a tésztát (kb. 3–4 mm vastagra). Kend meg a közepét a mandulakrémmal, amihez egy kevés joghurtot keverünk a krémesebb állag elérése miatt. Hagyj szabadon kb. 3 cm szélt körben.
    Helyezd rá a fügeszeleteket, majd hajtsd rá rusztikusan a széleket és aprított mandulával díszítsd.
    (Ne aggódj, ha a tészta nyújtás közben egy kicsit törik – ez teljesen normális ennél a süteménynél. Ennek a finomságnak éppen a rusztikus, nem tökéletes megjelenés adja a báját és a karakterét.) 🤗
  • Süsd előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 25–30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
    Hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld. A tetejére kerülhet extra mandulakrém vagy kókuszjoghurt.

Extra tipp

✨ 1 tk útifűmaghéj vagy őrölt lenmag vízbe áztatva (kb. „tojáshelyettesítőként”) segíthet kicsit jobban összetartani a tésztát, ha nem szereted a porhanyósságát.
✨ Bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, remekül mutat és édes illattal árasztja el az egész lakást.
Fogás: Desszert
Konyhák: Francia

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close