Az idei ősz egyik legszebb ajándéka számomra a friss füge, ami apukám kertjében érik. Annyira bőséges a termés, hogy minden nap azon gondolkozom, hogyan készíthetnék belőle valami finomságot. A füge önmagában is mennyei, de amikor dióval és egy illatos, omlós tésztával párosul, igazi őszi desszert születik belőle. 🥧
Így született meg ez a fügés galette, ami egyszerre rusztikus, könnyed és nagyon különleges. Ráadásul mentes verzióban is elkészíthető – glutén, tej és tojás nélkül, sőt, kicsit fehérjedúsabbra hangolva is, így a bűntudat nélküli kényeztetés kategóriába esik. 🌱✨
Ez a süti számomra az ősz ízeit hozza össze egy tányéron: a lédús füge, a roppanós mandula és a fűszeres tészta kombinációját. Tökéletes hétvégi desszert, amit melegen, egy kanál növényi joghurttal vagy fagylalttal még inkább feldobhatsz. 🕯️🤎

Rusztikus diós–fügés galette
Hozzávalók
- 80 g mandulaliszt
- 50 g zabliszt
- 25 g vaníliás fehérjepor
- 2 ek darált dió
- 40 g kókuszolaj (szilárd)
- 30-40 ml hideg víz
- 1 csipet só
- 1 ek vaníliás eritrit (vagy sima)
Töltelék
- 5 db friss füge
- 1 ek fahéjas mandulakrém
- 1 tk kókuszjoghurt
Elkészítés
- Keverd össze a mandulalisztet, zabpehelylisztet, fehérjeport, darált diót, édesítőt és sót. Morzsold el a kókuszolajjal, majd add hozzá fokozatosan a hideg vizet, amíg összeáll a tészta. Nagyon fontos a fokozatosság, hiszen eltérő az alapanygok miatt a vízszükséglete a masszának.Formázd koronggá, fóliázd és pihentesd hűtőben 30 percig. (lehet akár egy óra is, ez fontos, hogy utána könnyebben dolgozz vele)
- Pihentetés uán nyújtsd ki a tésztát (kb. 3–4 mm vastagra). Kend meg a közepét a mandulakrémmal, amihez egy kevés joghurtot keverünk a krémesebb állag elérése miatt. Hagyj szabadon kb. 3 cm szélt körben.Helyezd rá a fügeszeleteket, majd hajtsd rá rusztikusan a széleket és aprított mandulával díszítsd.(Ne aggódj, ha a tészta nyújtás közben egy kicsit törik – ez teljesen normális ennél a süteménynél. Ennek a finomságnak éppen a rusztikus, nem tökéletes megjelenés adja a báját és a karakterét.) 🤗
- Süsd előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 25–30 percig, amíg aranybarna nem lesz.Hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld. A tetejére kerülhet extra mandulakrém vagy kókuszjoghurt.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!