Van az a keksz, amit egyszer megsütsz, és utána mindig kérik majd tőled – na, ez pont az! A banán és a répa együtt szuper puhaságot és természetes édességet ad, a pisztácia ropogós textúrát csempész bele, a csoki pedig… hát a csoki az csoki, kell ennél többet mondanom? 🍪
Ráadásul teljesen tej- és gluténmentes, így bátran kínálhatod bárkinek. Kívül roppanós, belül omlós – olyan, amit nehéz megállni, hogy ne faljunk fel egyszerre több darabot is. 😋

Banános zabkeksz
Hozzávalók
- 1 db banán
- 1 db sárgarépa
- 100 g zabliszt
- 50 g mandulaliszt
- 1 tk vanília aroma
- 60 g kókuszolaj (vagy növényi margarin, ghi)
- 20 g glicin (egyéb édesítő)
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só
- 1 tk fahéj (opcionális)
- étcsokoládé darabok vagy csokicsepp
Krém
- 1 marék pisztácia
- 20 g vaníliás fehérjepor
- 2-3 ek kókuszjoghurt
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Törd a banánt villával pépesre, majd keverd el a lágy zsiradékkal. Add hozzá a reszelt sárgarépát és 1 tk vaníliát, alaposan dolgozd össze.Egy tálban keverd össze a liszteket, szódabikarbónát és sót, glicint, majd add a banános–répás masszához.Forgasd bele a az apróra vágott pisztáciát és a csokoládé darabokat.Evőkanál vagy fagyikanál segítségével adagold a tésztát a sütőpapírra és egy villával kissé lapítsd le a gombócokat.
- Süsd 12–16 percig, amíg a széle már megpirult. Figyelj rá, hogy ne süsd túl, így kívül roppanós, belül omlós marad.
- Hagyd a kekszeket a tepsin pár percig pihenni a sütés után, majd óvatosan helyezd át őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
- Krém:Egy marék pisztáciát tegyünk az aprítóba, adjuk hozzá a joghurtot és a fehérjét, majd turmixoljuk össze. A kihűlt kekszek tetejét bekenjük és extra aprított pisztáciával vagy csokival tovább díszítjük.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!