Ahogy bekúszik az ősz hűvösebb levegője, mindenkit elkap a természetes lelassulás és a sütési kedv varázsa. A konyha ablakán át beszűrődő fényben a sütőtök mellett a répa is előtérbe kerül. Ez a répatorta puha, fűszeres és enyhén édeskés, teljesen glutén-, tej- és tojásmentes, így bárki bátran élvezheti. Amint a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg illata bejárja a konyhát, az egész otthont átjárja a meleg, megnyugtató hangulat. 🍂🕯️
Minden szelet egy kis őszi ölelés: tökéletes egy hűvös délutánra, baráti összejövetelre, vagy csak amikor élveznéd az évszak ízeit egy forró tea társaságában. ☕

Puha és illatos: glutén-, tej- és tojásmentes répatorta
Hozzávalók
- 2 tk utifűmaghéj
- 1/2 tk lenmag
- 1,5 dl víz
- 135 g sárgarépa (kb 2 közepes)
- 75 g rizsliszt
- 75 g zabliszt (vagy darált zabpehely)
- 30 g darált dió
- 1 1/2 db banán
- 80 ml narancslé
- 80 mk mandulatej
- 1 tk vanilia aroma
- 1 csomag vanilin zero (vagy több aroma és sima eritrit)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk fahéj
- 1 tk szerecsendió
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1 ek méz (elhagyható, banán édességétől is függ)
Öntet
- 75 g kesudió
- 180 g kókuszjoghurt
- 20 g vaníliás fehérjepor
- 1 tk fahéj
Elkészítés
- Áztassuk be a kesudiót annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk pihenni legalább egy órán át, vagy amíg a süteményünk szobahőmérsékletűre hűl.Közben készítsük elő az utifűmaghéjat és a lenmagot is. Ezeket is áztassuk be vízbe, és hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Fontos, hogy pár percenként keverjük át, hogy elkerüljük a csomósodást.Melegítsük elő a sütőnket 180°C-ra.
- Reszeljük le a répát, nyomkodjuk össze villával a banánt. Keverjük a nedves hozzávalókat a masszához. Majd amikor már kellően gumis állagú az áztatott utifű, keverjük hozzá.A szilárd hozzávalókat egy külön tálban keverjük össze, adjuk hozzá a fűszereket és egy kis csipet sót is.Végül a teljes masszát keverjük egybe és egy sütőpapírral bélelt kenyérformába töltsük.180°C-on 25-30 percig sütjük.
- Öntet:Öntsük le a vizet a kesudióról, majd tegyük egy késes aprítóba. Adjuk hozzá a joghurtot, fehérjét, fahéjat és turmixoljuk krémes masszává.Ezt a krémet kicsit pihentethetjük a hűtőben, majd a már kihűlt sütemény tetejére kenjük. Fontos, hogy melegen könnyen folyóssá válhat a tetején, de ha nem tudjuk megvárni, a felvágott szeletre is önthetjük. 😊
- Dízsítés:– Tehetünk sütés előtt akár a tetejére egész dió darabokat is, ha a krémet csak öntetként használjuk a szeleteken– Szórhatunk a krém tetejére extra fahéjat, esetleg étcsoki darabokat
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!