Gondoltad volna, hogy a menzás tejberizs lehet finomabb is? 😏 Nos, bemutatom a kókusztejes hamis tejberizst fahéjas eritrittel – krémes, édes, és egyetlen kanál után elfelejted a menza verzióját.
Ráadásul most már tudjuk, hogy a hideg rizs igazán jót tesz a pocaknak (erről találsz részletesebb leírást a blog fejezetnél), szóval akár előre is készítheted, és a következő napokban is élvezheted.
De van az a pillanat, ami többet elárul rólad, mint a horoszkópod…. 🧐
…..amikor a frissen készített mentes tejberizsedre rászitálod a kakaóport/fahéjat. Az a mozdulat, ami ezután következik, egy életre definiál. Te egy Káosz Bajnoka vagy, aki azonnal örvénylő galaxissá változtatja a tálat a tökéletes íz-egység nevében? Vagy egy Szent Szórás Védelmezője, aki óvatosan kanalazva őrzi a hófehér és barna rétegek kontrasztját az utolsó falatig? Nos, mielőtt mélyen magadba néznél, mutatom az alapokat: egy elronthatatlan, isteni tejberizs receptjét, ami méltó ehhez a nagy döntéshez. 😂
Te melyik táborba tartozol? Írd meg kommentben! 👇

Hamis, de boldogító: a tejberizs újragondolva
Hozzávalók
- 100 g basmati rizs
- 150 g víz
- 400 g kókusztej
- 1 ek fahéj
- csipet só
- fehérjepor vagy kollagén (opcionális)
- vaníliás eritrit (porrá darálva, opcionális)
Elkészítés
- Először mérjük ki a rizst, és tegyük fel főni a vízzel. Miután a rizs magába szívta a vizet, öntsük hozzá a tejet, majd adjuk hozzá a csipet sót és egy teáskanál fahéjat. Alaposan keverjük össze az egészet.Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg a rizs megpuhul és a kókusztej besűrűsödik.Ez a folyamat általában 10-15 percet vesz igénybe.Amikor a rizs már kellően krémes és ragacsos, de nem túl lágy, vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni további 5 percig.
- Ezután vegyük le a fedőt, és hagyjuk kihűlni a rizst. Ha fehérjét is szeretnénk hozzáadni, azt már langyos állapotban keverjük bele.Szerintem a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben áll és hidegen fogyasztjuk.
- Tálaláskor szórd meg fahéjas por eritrittel, vagy kakaóval a tökéletes ízélményért. Gazdagíthatod továbbá friss gyümölcsökkel vagy akár lekvárral is. 😋
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!