Lasagne, ami után még Garfield sem szundizna olyan hevesen 😴🥒

A lasagne igazi klasszikus, amit sokan a kiadós, nehéz fogások közé sorolnak. Ez a változat azonban megmutatja, mennyire könnyed és tudatos is lehet: a hagyományos tésztalapok közé friss cukkini szeletek is kerülnek, a krémes rétegeket pedig selymes, növényi alapú besamel teszi teljessé. 🌱

Így születik meg egy ízletes, mégis könnyen emészthető fogás, ami megőrzi a lasagne minden szerethető jellegét – csak éppen egy egészségesebb, tejmentesebb köntösben. 🍝

Lassagne cukkinival megspékelve

Adag 5 adag
Sütési idő 40 perc
Elkészítés ideje 1 hour 20 perc

Hozzávalók

Besamel

  • 35 g zabliszt
  • 300 ml mandulatej
  • 5 g vaj (vagy kókuszzsír)
  • 1 kk szerencsendió
  • 1 kk
  • 1 kk bors
  • 1 kk fokhagymapor

Ragu

  • 120 g sárgarépa (2 közepes)
  • 60 g szérzeller
  • 1 fej hagyma (lehet vörös vagy lila is)
  • 500 g marhahús
  • 2 db közepes paradicsom (elhagyható)
  • 2 csipet
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 tk bors
  • 1 kk kurkuma
  • 1 tk oragánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 3 ek parardicsompüré (lehet több is)
  • 1-2 dl víz

Rétegezés

  • 8-10 db lasagne tészta (nálam gluténmentes)
  • 1 db cukkini (közepes)
  • 40 g növényi sajt (ízlés szerint)
  • 2 csipet (cukkini tetejére)

Elkészítés

  • Besamel:
    Felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet és fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet.
    Amikor már csomómentes, krémes az állaga fűszerezzük.
    Amíg elkészítjük a ragut pihentetjuk, ilyenkor tovább sűrűsödik még az álllaga.
  • Ragu:
    A zöldségeket (répa, zeller, hagyma) apírtóba téve apró darabokra daráljuk, majd egy kevés kókuszolajon elkezdjük pirítani. Amikor már elkezd barnulni jöhet a paradocsom és kb 1 dl víz. Átkeverjük és lefedve pároljuk pár percig.
    Ezután jöhetnek a fűszerek és alapos keverés után hozzáadjuk a húst. Jól széttörjük fakanállal és összeforgatjuk a raguval. Fehéredésig pirítjuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a sűrűségétől függően egy kevés vizet is. Lefedve, néha megkeverve 20-25 percig főzzük. Kóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük.
  • Összeállítás:
    Egy hőálló tál alljára teszünk 5-6 kanállal a raguból, majd ezt követi a tészta (mérettől függően, hogy lefedje a ragut), ha megvagyunk rákenjük a besamel 1/3 részét.
    Innen kezdjük újra a raguval, majd a tészta helyett cukkini szeletekkel folytatjuk. A cukkinit hosszában végony szeletekre vágjuk és így tesszük rá a húsra. Kevés sóval meghitjük, majd ismét a besamel következik. Lezárjuk a tetejét tésztával és erre kanalazzuk az összes maradék ragut.
    Tetejét cukkini szeletekkel zárjuk, amire egy kis sózás utan a maradék besamel került. Ezután már csak a reszelt növényi sajttal koronázzuk meg, amiből sosem lehet túl sok.
  • Sütés:
    180°C-on 35-40 percig alsó-felső módban sütjük. Sajnos a növényi sajtok sosem lesznek aranybarnák, de ha már egy kicsit barnult és elolvadt a sajtunk akkor jó úton járunk.

Extra tipp

✨ Ha teljesen vegán változatot készítenél, hús helyett fűszeres vöröslencse raguval is fantasztikusan működik.
Fogás: Főétel
Konyhák: Olasz

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close