A lasagne igazi klasszikus, amit sokan a kiadós, nehéz fogások közé sorolnak. Ez a változat azonban megmutatja, mennyire könnyed és tudatos is lehet: a hagyományos tésztalapok közé friss cukkini szeletek is kerülnek, a krémes rétegeket pedig selymes, növényi alapú besamel teszi teljessé. 🌱
Így születik meg egy ízletes, mégis könnyen emészthető fogás, ami megőrzi a lasagne minden szerethető jellegét – csak éppen egy egészségesebb, tejmentesebb köntösben. 🍝

Lassagne cukkinival megspékelve
Hozzávalók
Besamel
- 35 g zabliszt
- 300 ml mandulatej
- 5 g vaj (vagy kókuszzsír)
- 1 kk szerencsendió
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 1 kk fokhagymapor
Ragu
- 120 g sárgarépa (2 közepes)
- 60 g szérzeller
- 1 fej hagyma (lehet vörös vagy lila is)
- 500 g marhahús
- 2 db közepes paradicsom (elhagyható)
- 2 csipet só
- 1-2 db babérlevél
- 1 tk bors
- 1 kk kurkuma
- 1 tk oragánó
- 1 tk bazsalikom
- 3 ek parardicsompüré (lehet több is)
- 1-2 dl víz
Rétegezés
- 8-10 db lasagne tészta (nálam gluténmentes)
- 1 db cukkini (közepes)
- 40 g növényi sajt (ízlés szerint)
- 2 csipet só (cukkini tetejére)
Elkészítés
- Besamel:Felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet és fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet.Amikor már csomómentes, krémes az állaga fűszerezzük.Amíg elkészítjük a ragut pihentetjuk, ilyenkor tovább sűrűsödik még az álllaga.
- Ragu:A zöldségeket (répa, zeller, hagyma) apírtóba téve apró darabokra daráljuk, majd egy kevés kókuszolajon elkezdjük pirítani. Amikor már elkezd barnulni jöhet a paradocsom és kb 1 dl víz. Átkeverjük és lefedve pároljuk pár percig. Ezután jöhetnek a fűszerek és alapos keverés után hozzáadjuk a húst. Jól széttörjük fakanállal és összeforgatjuk a raguval. Fehéredésig pirítjuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a sűrűségétől függően egy kevés vizet is. Lefedve, néha megkeverve 20-25 percig főzzük. Kóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük.
- Összeállítás:Egy hőálló tál alljára teszünk 5-6 kanállal a raguból, majd ezt követi a tészta (mérettől függően, hogy lefedje a ragut), ha megvagyunk rákenjük a besamel 1/3 részét. Innen kezdjük újra a raguval, majd a tészta helyett cukkini szeletekkel folytatjuk. A cukkinit hosszában végony szeletekre vágjuk és így tesszük rá a húsra. Kevés sóval meghitjük, majd ismét a besamel következik. Lezárjuk a tetejét tésztával és erre kanalazzuk az összes maradék ragut.Tetejét cukkini szeletekkel zárjuk, amire egy kis sózás utan a maradék besamel került. Ezután már csak a reszelt növényi sajttal koronázzuk meg, amiből sosem lehet túl sok.
- Sütés:180°C-on 35-40 percig alsó-felső módban sütjük. Sajnos a növényi sajtok sosem lesznek aranybarnák, de ha már egy kicsit barnult és elolvadt a sajtunk akkor jó úton járunk.
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!