Ropogós és könnyű: cukkinis tonhalfasírt tojás nélkül, fokhagymás tzazikivel felturbózva 🐟🥒

A hal igazi szuperfood: 💪 tele van fehérjével, omega-3 zsírsavval és vitaminokkal, amik támogatják az egészséget. Mégis sokan idegenkednek tőle az erőteljes íze miatt. Ez a cukkinivel készült tonhalfasírt viszont könnyű, lágy és frissítő változat, amiben a zöldség és a fűszerek szépen kiegyensúlyozzák a hal karakterét. Így azok is könnyen megszeretik, akik nem szívesen esznek halas ételeket. Airfryerben pedig pillanatok alatt elkészül, kívül ropogós, belül szaftos – ideális a hétköznapokra!

A tzatziki pedig az egyik nagy kedvencem. 💛 Imádom a friss, krémes, fokhagymás ízét, de sajnos a legtöbb helyen nem tudom fogyasztani a tejtermékek miatt. Ez a változat azonban teljesen növényi alapú, így minden falat kárpótol, és otthon is élvezhetem a kedvenc ízeimet anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnöm.

Haláli finom cukkinis tonhalfasírt, ami önmagában is tökéletes vendégváró

Adag 3 adag
Sütési idő 25 perc
Elkészítés ideje 45 perc

Hozzávalók

Tonhalfasírt

  • 2 db natúr tonhalkonzerv
  • 1 db közepes cukkini
  • 3–4 ek mandulaliszt (vagy zabliszt)
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk mustár (opcioális)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db citrom leve
  • 1/2 tk (lehet több is, de a hal eleve sósabb)
  • 1 tk bors
  • 1 ek aprított petrezselyem vagy kapor (opcionális)
  • 1/2 ek kókuszolaj

Krumplipüré

  • 500 g krumpli
  • 3-4 ek növényi tej (amennyire krémesen szereted)
  • 2 ek növényi vaj
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 1 kk szerecsendió (opcionális)

Tzatziki

  • 150 g kókuszjoghurt
  • 1/2 db kígyóuborka (közepes vagy nagyobb darab)
  • 4 csepp citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kapor (legjobb a friss)
  • 1-1 tk só, bors

Elkészítés

  • Tejmentes tzatziki:
    A reszeld le az uborkát, majd nyomkodd ki a levét.
    Keverd össze a növényi joghurttal, reszelt fokhagymával, citromlével, sóval, borssal és aprított kaporral.
    Hűtőben pihentesd legalább 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tejmentes krumplipüré:
    Hámozd meg a burgonyát, vágd nagyobb kockákra, és sós vízben főzd puhára (kb. 15 perc).
    Szűrd le, törd össze krumplinyomóval, add hozzá a növényi margarint és a növényi tejet, fűszerezd és keverd simára.
  • Tonhalfasírt
    A cukkinit reszeld le, szórd meg kevés sóval, hagyd állni 5 percig, majd nyomkodd ki a levét.
    Keverd össze a tonhalat, cukkinit, mandulalisztet, majonézt, mustárt, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot és petrezselymet. Könnyen formázható állagot kell kapnunk.
    Nedves kézzel formázz 8–10 kisebb pogácsát.
    Helyezd őket az olajjal kikent/befújt airfryer kosarába, majd a tetejére is jöhet egy kevés olaj. Süsd 180°C-on 12–15 percig. A sütési idő felénél fordítsunk rajtuk egyet, hogy mindkét oldaluk egyenletesen és aranybarnára piruljon.

Extra tipp

Ha ropogósabb falatokra vágysz, sütés előtt szórd meg a fasírtokat egy kevés gluténmentes morzsával. 
Fogás: Főétel
Konyhák: Görög

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close