Őszi lelassulás a konyhában – puha, fűszeres répatorta 🥕

Ahogy bekúszik az ősz hűvösebb levegője, mindenkit elkap a természetes lelassulás és a sütési kedv varázsa. A konyha ablakán át beszűrődő fényben a sütőtök mellett a répa is előtérbe kerül. Ez a répatorta puha, fűszeres és enyhén édeskés, teljesen glutén-, tej- és tojásmentes, így bárki bátran élvezheti. Amint a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg illata bejárja a konyhát, az egész otthont átjárja a meleg, megnyugtató hangulat. 🍂🕯️

Minden szelet egy kis őszi ölelés: tökéletes egy hűvös délutánra, baráti összejövetelre, vagy csak amikor élveznéd az évszak ízeit egy forró tea társaságában. ☕

Puha és illatos: glutén-, tej- és tojásmentes répatorta

Adag 6 adag
Sütési idő 25 perc
Elkészítés ideje 45 perc

Hozzávalók

  • 2 tk utifűmaghéj
  • 1/2 tk lenmag
  • 1,5 dl víz
  • 135 g sárgarépa (kb 2 közepes)
  • 75 g rizsliszt
  • 75 g zabliszt (vagy darált zabpehely)
  • 30 g darált dió
  • 1 1/2 db banán
  • 80 ml narancslé
  • 80 mk mandulatej
  • 1 tk vanilia aroma
  • 1 csomag vanilin zero (vagy több aroma és sima eritrit)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk szerecsendió
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 ek méz (elhagyható, banán édességétől is függ)

Öntet

  • 75 g kesudió
  • 180 g kókuszjoghurt
  • 20 g vaníliás fehérjepor
  • 1 tk fahéj

Elkészítés

  • Áztassuk be a kesudiót annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk pihenni legalább egy órán át, vagy amíg a süteményünk szobahőmérsékletűre hűl.
    Közben készítsük elő az utifűmaghéjat és a lenmagot is. Ezeket is áztassuk be vízbe, és hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Fontos, hogy pár percenként keverjük át, hogy elkerüljük a csomósodást.
    Melegítsük elő a sütőnket 180°C-ra.
  • Reszeljük le a répát, nyomkodjuk össze villával a banánt. Keverjük a nedves hozzávalókat a masszához. Majd amikor már kellően gumis állagú az áztatott utifű, keverjük hozzá.
    A szilárd hozzávalókat egy külön tálban keverjük össze, adjuk hozzá a fűszereket és egy kis csipet sót is.
    Végül a teljes masszát keverjük egybe és egy sütőpapírral bélelt kenyérformába töltsük.
    180°C-on 25-30 percig sütjük.
  • Öntet:
    Öntsük le a vizet a kesudióról, majd tegyük egy késes aprítóba. Adjuk hozzá a joghurtot, fehérjét, fahéjat és turmixoljuk krémes masszává.
    Ezt a krémet kicsit pihentethetjük a hűtőben, majd a már kihűlt sütemény tetejére kenjük. Fontos, hogy melegen könnyen folyóssá válhat a tetején, de ha nem tudjuk megvárni, a felvágott szeletre is önthetjük. 😊
  • Dízsítés:
    – Tehetünk sütés előtt akár a tetejére egész dió darabokat is, ha a krémet csak öntetként használjuk a szeleteken
    – Szórhatunk a krém tetejére extra fahéjat, esetleg étcsoki darabokat

Extra tipp

Kiegészíthetjük a masszát vörösáfonyával is, remekül összhangot alkot az édeskés-savanykás ízvilágával.
Fogás: Desszert, vegan
Konyhák: Amerikai

Elkészítetted a receptet?

Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!

Még több TikTokon! @tudatosan.tejment Húzd balra/jobbra a felső kártyát
Egérrel húzd a felső kártyát, vagy használd a gombokat.
Close
© 2025 TUDATOSAN tejmetnesen Minden jog fenntartva.
Close