Ez a rakott csirkemell igazi otthon-ízt hoz az asztalra. A szaftos csirkehús, a krémesen puhára sült krumpli és a friss cukkini tökéletes harmóniát alkotnak. Egytálételként is bőven megállja a helyét, és visszaadja azt az élményt, amit a klasszikus, tejszínes-sajtos rakottas nyújtana – csak éppen tejmentes változatban. 🌱
Tápanyagok szempontjából is remek választás: a csirke magas fehérjetartalma gondoskodik a jóllakottságról és az izmok támogatásáról, miközben a krumpli mérsékelten ad szénhidrátot, így nem lesz túl nehéz az étel. A majonéz, a növényi tejföl és a sajt miatt a zsírtartalom valamivel magasabb, de pont ettől lesz krémes, tartalmas és igazán ízekben gazdag fogás. 💪
Nekem különösen közel áll a szívemhez, mert Mama sokszor készíti el nekem így, tejmentes alapanyagokból is, és minden falatban ott van a szeretete 💕. Brutál finom, melengető ízek, amelyek mindig hazarepítenek egy kicsit. 🌸

Krumpli, cukkini, csirke – minden, ami egy jó rakottashoz kell.
Hozzávalók
Szósz
- 4 ek majonéz
- 150 g növényi tejföl (vegaföl)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk só
- 1 tk bors
- 1 tk kurkuma
Rétegezés
- 600 g csirkemell
- 200 g krumpli
- 150 g cukkini
- 80 g növényi sajt
- 1 tk kókuszolaj
- kakukkfű (elhagyható)
- metélőhagyma vagy újhagyma (elhagyható)
Elkészítés
- Előkészületek:Mossuk meg és hámozzuk meg a zöldségeket. (a cukkinit nem muszáj, ha szép zsenge), majd karikázzuk fel őket.Vágjuk szeletekre a csirkemellet, kb 6 db közepes szeletet kellene kapjunk.Egy tálban keverd össze a növényi tejfölt a majonézzel, fokhagymával és fűszerekkel. Ha túl sűrűnek érzed a masszát egy fél deci vagy kevesebb növényi tejjel higíthatod, de óvatosan mert sütés közben túl vizes állagot kaphatsz tőle.Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
- Rétegezés:Egy közepes méretű hőálló tálat kenj ki kevés olajjal.Alulra kerüljenek a krumpli szeletek, jöhet rá egy kevés só is.Erre kerülnek a csirkemell szeletek, amit szintén fűszerezzünk egy kevés sóval, borssal, vagy ha egyszerűbb előre is fűszerezhetjük. Ezután reszeljük rá a növényi sajtot, oly módon, hogy betakarja a szeleteket.Jöhetnek a cukkini szeletek és végül a fűszerezett vegafölös mártásunk. Ízlés szerint tehetünk extra sajtot a tetejére is, én nem használtam csak egy kis zöldfűszert. (kakukkfű, metélőhagyma)
- Sütés:Alufóliával lefedve 190°C-on 30 percig sütjük, majd leszedve a fóliát 15-20 percig légkeverésen sütjük. Amikor elkezd már barnulni és elpárologni a felesleges folyadék akkor készen is van az ételünk.
- Tálalás:Tálalhatunk mellé rizset, ha extra köretet szeretnénk, de én csak friss zöldségekkel fogyasztottam. 🥗
Extra tipp
Elkészítetted a receptet?
Kipróbáltad a receptet? Bátran kísérletezz a saját ízesítéseiddel, variáld a hozzávalókat, és meséld el, hogy sikerült! Ha feltöltöd Instára, jelölj meg @tudatosantejmentesen és használd a #Tudatosantejmentesen hashtaget – imádom látni, ti hogyan alkottok a konyhában!